Калоян МетодиевФейсбук Предложенията за конституционни промени на управляващата коалиция не тръгнаха

...
Калоян МетодиевФейсбук Предложенията за конституционни промени на управляващата коалиция не тръгнаха
Коментари Харесай

Калоян Методиев: С идеите за промяна на националния празник ПП-ДБ помпат Възраждане

Калоян Методиев

Facebook

 

Предложенията за конституционни промени на ръководещата коалиция не потеглиха добре. Тройката партии нямат особена легитимност в очите на личните си избиратали, та какво остава за останалата част от обществото, с цел да влизат в тежка процедура за промяна на главен закон. А сходно деяние изисква необятна социална поддръжка и базов консенсус.

В този подтекст се предложи промяна на датата на националния празник от 3 март на 24 май. И абсурдът се развихри. Не мога да си отговоря на въпроса дали това се прави за отклонение на вниманието (тип димка за скриване на нещо друго) или е чиста нелепост.

 

Нито в този момент е моментът, нито е някакъв пламнал приоритет, нито „ сглобката “ има необятна поддръжка. Първият резултат от предложенията на неукрепналото държавно управление е разделяне, радикализация, настървение, напрежение. С това само помпат екстремистското " Възраждане " и атакизирания Радев. Дават им дъвка. Ако това е задачата – да си кажат. Ако ли не е – да си отдръпват предлагането.

Мога да си отговоря изрично на друго предложение – за въвеждане на самостоятелна конституционна тъжба. Бях в делегацията по време на държавно посещаване в Австрия през 2019 година. Това е родината на инвидивуалната конституционна тъжба. Разговори имаше с президента, канцлера, ръководителя на Народното събрание, с конституционния съд.

 

На една от срещите в прав текст (има протокол) беше казано: „ Не правете нашата неточност. За 2018 година 85 % от самостоятелните ни конституционни тъжби (общо 6000) са от търсещи леговище бежанци. Имайте едно на разум. Казвам ви, с цел да ви предпазя “. Вярвам на опита. Вярвам на статистиката. Вярвам на очите си. Всеки ден виждаме по медиите стотици незаконни мигранти, които кръстосват територията на страната ни минали през виртуалната граница. Въвеждането на този тип тъжба е рисково и може да сътвори претовареност на цяла войска НПО-та. А страната ни няма имунната система на австрийското общество.

Обсъждането на останалите оферти за правосъдната система, служебните кабинети, статута на вицепрезидента изисква спокойна среда и логичен спор. Изисква обща просвета, обучение, достойнство. Изисква европейски образци, разбор на нашата процедура, вземане предвид със характерните ни проблеми и неточности. Единственото, което може да се каже на първо четене е, че както са я подхванали тази работа, няма да стане

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР